Trasiga öronkanter/splitting ears
Hundraser med tunna hängande öronlappar kan lätt få problem med öronkanter som blir såriga och blöder, då huden i öronlappens yttre kanter kan bli torr och narig. Om hunden ruskar mycket på huvudet så blir det svårt för detta att hela då öronen inte hålls stilla länge nog för att det ska hinna läka.
Hunden på bilden har inget samband med innehållet i texten.
Orsak och behandling
En av orsakerna är att blodkärlen i örats yttre kanter är för tunna, vilket gör att blodförsörjningen till de yttre öronkanterna inte blir tillräckligt. Öronkanterna blir mycket känsliga och kan spricka eller slås sönder då exempelvis hunden ruskar på huvudet. För att det såriga örat ska få chans att läkas utan att hunden hela tiden ruskar på huvudet så bör man tejpa örat.
En annan vanlig orsak kan vara Marginell seborré vilket visar sig som en grå hinna av hudavlagringar och bildas i de yttersta kanterna av öronlappen och gör att huden känns förtjockad. Det är lätt att med exempelvis nageln peta bort dessa grå hudavlagringar och efteråt smörja in med en fet salva och sedan tvätta med ett mjällschampo då huden under kan vara irriterad.
Hunden på bilden har inget samband med innehållet i texten.
En form av Vaskulit (som är en inflammation i de små blodkärlen) hos hundar som utsatts för kyla och fått en överkänslighetsreaktion, kan vara ytterligare en orsak. Hos dem kan kölden få ett protein att bildas via en allergisk reaktion som stör blodcirkulationen till örats ytterkanter. För att få bukt med den här åkomman kan man behöva vända sig till en veterinär som skriver ut tabletter.
Man kan gärna i förebyggande syfte massera hundens öronkanter (torrmassera aldrig) med en fet och mjukgörande salva som inte är vattenbaserad. Många använder vitt vaselin, Elizabeth Arden Eight Hour Cream eller Silon. Det finns många olika sorter och man kan behöva pröva sig fram.